Wonderlijke weetjes over kleding

Allereerst wens ik jullie een gelukkig 2024! Ook dit jaar hoop ik jullie te verrassen met mijn nieuwsbrieven met styling tips. Zoals mijn trouwe lezers weten, geef ik ook een inkijkje in mijn leven.

Jullie verwachten ongetwijfeld een gezellig stukje van mij te ontvangen aan het begin van dit nieuwe jaar. Maar ik gooi het even over een andere boeg. Ik vond onlangs een paar opmerkelijke weetjes over kleding, die jullie vast wel de moeite waard vinden, want:

WISTEN JULLIE DAT IN NEDERLAND…

-        gemiddeld 120-150 kledingstukken in een kledingkast hangen?

-        mensen meestal maar zo’n 20 % van de kleding dragen die ze bezitten?

-        en kledingstuk gemiddeld slechts 7 keer gedragen wordt?

Ik kende deze cijfers niet, maar vond ze online.  Ze deden me denken aan mijn jeugd. 120-150 kledingstukken in mijn kast? Nee hoor, ik had twee stellen doordeweekse en één stel zondagse kleding.


Op 8-jarige leeftijd was ik waarschijnlijk nog niet bezig met mijn garderobe, maar ik wilde er vast wel leuk uitzien. Ik vind dat dat wel gelukt is, maar vooral door de blonde krulletjes.

Op de foto daarnaast draag ik een trui, gebreid van uitgehaalde wol. Ik was er maar wat blij mee en trots op.

In die tijd besefte ik nog niet wat een enorme voordelen een bescheiden garderobe heeft. Het was lekker overzichtelijk en je hoefde geen uren voor je kledingkast(je) te staan om te bedenken wat je nu toch weer eens aan zou trekken. Eén stel doordeweekse kleding zat in de was en het andere stel droeg je. Op zondag trok je je mooiste kleding aan. Ik begrijp nu ook hoe wij met z’n zessen in ons piepkleine huis achter de slagerij van mijn ouders konden wonen. Zoveel opbergruimte hadden we niet nodig!

Als je in die tijd was begonnen met een bedrijfje dat zich specialiseert in ‘kledingkast make-over’ zou je weinig succes hebben. Maar aangezien de meeste vrouwen in deze tijd een uitgebreide garderobe hebben, die wel eens onoverzichtelijk kan worden, kan het wél prettig zijn als een buitenstaander een handje helpt om orde te scheppen in je kledingcollectie.

Conclusie: nodig mij uit om je kledingkast op orde te krijgen, zodat de hiervoor genoemde percentages niet op jou van toepassing zijn. Hoe je optimaal gebruikmaakt van al je kleding, dat laat ik je graag zien. Meld je hier aan voor een kledingkast make-over!

Ida de Vreede