De juiste broek voor elk figuur

14 jaar, zelfgemaakte broek met wijde pijpen

Miss Sunny Seventy, wijde zwarte broek

Deze broek heb ik lange tijd met veel plezier gedragen. Hij paste goed bij mijn lichaamstype.

Jaren geleden werd ik door een bekend vrouwenblad op de foto gezet. De styliste had een wijde broek voor me uitgekozen. Daar had ik zo mijn twijfels over, maar ze bleek er een goed oog voor te hebben.

Toch heb ik een duidelijke voorkeur voor jurken en rokken. Toen ik mijn man Hans ontmoette bij een dansschool voor alleenstaanden, trok ik op die manier zelfs zijn aandacht. Alle vrouwen droegen een broek, behalve ik. Ik zal niet zeggen dat onze romance niet was ontstaan als ik een broek had gedragen, maar je weet het nooit…

Ik zal niet beweren dat ik een hekel heb aan broeken. Ik zie er ook de voordelen van in. Lekker warm bij koud weer en ze zitten lekker, mits ze het juiste model hebben en gemaakt zijn van de juiste stof. Bij veel vrouwen staan ze ook prima. Vooral bij die jaloersmakende vrouwen met lange, slanke benen en een mooi gevormd zitvlak. Dit alles heb ik niet. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat je er desondanks heel voordelig uit kunt zien in een broek. Als je maar slim kiest.

In mijn jeugd kwamen broeken met wijde pijpen in de mode. Dus een nieuwe broek kopen? Nee hoor, we knipten de zijkant van de broekspijpen vanaf de knie open en naaiden er stukken stof tussen. Op de zwartwit foto links sta ik als 14-jarige met mijn witte, hypermoderne broek samen met mijn nichtje Rita. De ingenaaide stukken zijn niet heel goed te zien, maar ik herinner me hoe apetrots ik was.

In 1970 deed ik mee aan de Miss Sunny Seventy verkiezingen in Scheveningen. Hier boekte ik juist succes dankzij een broek. De foto (links) stond op de voorpagina van de Haagse Courant. Alle meisjes dragen een minirok, behalve ik! Ik wist me aardig te onderscheiden van de andere meisjes door helemaal in het zwart met een broek en blouse te verschijnen èn met geblondeerd haar, zoals mode was in die tijd.

Iets waar ik me jaren aan heb geërgerd zijn de sluitingen van broeken. Midden op je buik, waar velen van ons juist proberen de aandacht vanaf te leiden, heeft ooit iemand (waarschijnlijk een man) een rits en knoop bedacht. Gelukkig kwam iemand anders (waarschijnlijk een vrouw) op het idee dat een rits aan de zijkant beter was. Nog later bedacht een slim iemand (hoogstwaarschijnlijk een vrouw) de instapbroek. Niet zo’n vormeloos exemplaar maar een flatteus model, dat niet alleen heerlijk zit maar ook mooi valt.

Maar genoeg foto’s en verhalen uit de oude doos. Ik zou bijna vergeten dat jullie zitten te wachten op mijn advies.

Draag een broek, die past bij je lichaamsbouw:
- Heb je brede heupen en stevige benen? Broeken met rechte of iets uitlopende pijpen staan jou het mooist. Draag eventueel een blouse, shirtje of jasje over je achterkant.
- Heb je smalle heupen en slanke benen? Broeken met rechte, smalle pijpen staan jou het mooist.
- Heb je korte benen? Draag geen ¾ pijpen, want je benen lijken dan nog korter. Broeken met rechte pijpen en eventueel iets verhoogde taille staan jou het mooist.

TIP: kijk eens op de site van Je m’appelle. Ze verkopen broeken in alle modellen. Ik ben fan!

Ida de Vreede