Mini, midi, maxi: een ode aan de rok

Ik was een jaar of 10 toen mijn moeder aan een geliefde kennis, die goed kon naaien, vroeg of zij een rok voor mij wilde maken. Mijn moeder kocht een mooi lapje stof van mohair, met van die lange haren. Ze kon zelf niet naaien, maar wel heel goed breien. Dus mijn moeder breide een mooi vestje voor mij, passend bij het mohair rokje.

Helaas had onze kennis moeite om van de fles af te blijven en dat was te zien aan het resultaat. Ze had de stof in de verkeerde richting geknipt, waardoor de haren niet naar beneden gingen, maar naar boven. Ik herinner mij nog goed de teleurstelling en boosheid van mijn moeder toen zij het rokje zag. In ons huishouden was verspilling geen optie, dus dat rokje werd gewoon gedragen.

Een paar jaar na die alcoholische blunder van onze kennis, besloot ik dat het de hoogste tijd was dat ik zelf kleding leerde naaien. Ik was een jaar of 13 en had geen idee hoe dat moest, maar ik had er alle vertrouwen in dat het zou lukken. Wij waren in het bezit van een naaimachine. Bovendien had onze bovenbuurvrouw mij geleerd hoe je patronen uit moest raderen. Voor een habbekrats kocht ik een couponnetje in een stoffenwinkeltje bij ons in de buurt. Het naaien op zich vond ik niks, maar het resultaat? Fantastisch! Mijn bescheiden garderobe was verrijkt met een mooi, gerend rokje.

In mijn jonge jaren droeg ik uiteraard minirokken. Wie dat deed niet in die tijd? Tegenwoordig let ik er goed op dat de rok niet te kort is. Het gebeurt regelmatig dat ik van een gekochte rok de zoom iets uitleg. Een te korte rok kan geforceerd jeugdig overkomen maar in een rok die voor jou te lang is, kun je er juist ouder uitzien dan je bent. Bij de meeste vrouwen is de beste roklengte net iets boven de knie. Bij vrouwen met iets langere benen kan een lengte op de kuit heel mooi staan.

Ik hou van rokken. Ze zijn vrouwelijk en je kunt ze heerlijk combineren met shirtjes, vestjes of jasjes. Ik ben vooral dol op lange rokken, die je sinds enige tijd gelukkig weer in de winkels ziet. Nu moet ik toegeven dat als je je badkamer aan het soppen bent, zo’n zwierige, elegante lange rok niet erg praktisch is.

Draag je nooit rokken? Probeer het eens als je een volgende keer gaat winkelen. Wie weet word jij net zo’n rokkenfanaat als ik!

Ida de Vreede