Zó wordt winkelen weer leuk

Mijn ouders op hun paasbest

Mijn modeflater in Canada

Groen, mijn nieuwe lievelingskleur

Winkelen? Voor de ene vrouw een noodzakelijk kwaad, voor de ander een heerlijk tijdverdrijf. Ooit hoorde ik bij de 2de groep, maar geleidelijk aan merk ik dat ik steeds meer neig naar de 1ste groep. Toch probeer ik er nog steeds een gezellig uitje van te maken. Hoe, dat deel ik in de tips verderop in dit verhaal.

Mijn eerste herinneringen aan winkelen dateren uit mijn kindertijd. Ik zat achterop de fiets bij mijn moeder. Het doel was centrum Den Haag. Op haar boodschappenlijstje stonden spannende artikelen, zoals elastiek, een rolletje garen of een theezeefje. Als er al een kledingstuk werd gekocht, zat er meestal een bruiloft of ander feest aan te komen. Wat dat betreft was het een armetierige tijd.

Als mijn ouders gingen winkelen om een kledingstuk voor mijn vader uit te zoeken, waren ze snel klaar. Zo’n 5 à 6 minuten op z’n hoogst en dat is niet overdreven. Mijn vader stond erop naar een degelijke herenmodezaak te gaan. Het eerste de beste kostuum, broek of overhemd dat hem paste, werd door mijn vader gelijk meegenomen naar de kassa om afgerekend te worden. Dat kun je je toch niet voorstellen! Je wilt toch weten of dit kledingstuk het mooiste en leukste is? Ik denk dat dat vrouwenlogica is.

Toen ik in mijn jonge jaren in Canada woonde en ik financieel nogal krap bij kas zat, ging ik 2 keer per jaar kleding kopen. Omdat ik in die tijd nog niet goed wist wat mij stond, gebeurde het wel dat ik een verkeerde keuze maakte, zoals te zien op deze foto. Dat was een ramp! Ik moest een half jaar wachten voordat ik weer een nieuw kledingstuk kon kopen.

Later ging ik gezellig winkelen met mijn zoon of dochter. Dat ging als volgt. Ik zocht een aantal kledingstukken uit. Zoonlief zat geduldig bij de pashokjes te wachten. Ik showde de kledingstukken. Hij bekeek ze stuk voor stuk kritisch waarna zijn oordeel volgde. Die niet, die wel, die niet, die wel enz. Als er wel heel veel kledingstukken waren die zijn goedkeuring weg konden dragen, had het geen zin om te protesteren. Hij wist mij er altijd van te overtuigen om toch alles te kopen. Dan maar een beetje krap zitten die maand. Met dochterlief verloopt het heel anders. Onvermoeibaar zoekt zij kleding uit die haar moeder goed staat. Zij heeft bovendien een uitstekende smaak. Bij het passen beslissen we samen of het een goede keuze is of niet.

Als ik met Hans ga winkelen moet ik hem er nog steeds aan herinneren dat als een vrouw op zoek is naar een broek, het heel normaal is dat zij - onderweg naar de rekken met broeken - af en toe stilstaat bij een rek met andere kleding. Dat blijft onbegrijpelijk voor mannen.

Tegenwoordig heb ik een winkelstrategie ontwikkeld. Dit zijn mijn tips:

  1. Ik bedenk van te voren welke winkels (niet te veel) ik ga bezoeken. Het voordeel van het bezoeken van slechts één of twee winkels is, dat je je beter kunt concentreren op wat je echt leuk vindt.

  2. Als ik iets koop voor een speciale gelegenheid ga ik naar een van de betere kledingzaken, zoals Mulder in het winkelcentrum in Waddinxveen of in Gouda naar BeOne in de Zeugstraat of Anna van Toor of Mitch op de Kleiweg. Als ik gewoon zin heb in iets nieuws, zonder het echt nodig te hebben, kom ik tegenwoordig graag bij Norah op de Kleiweg in Gouda. Het is een verrassende winkel met kleding voor alle leeftijden en redelijk geprijsd. Deze jurk kocht ik er onlangs. Ik denk dat groen mijn nieuwe lievelingskleur wordt. Wat vinden jullie?

  3. Ik bedenk van tevoren meestal niet wat ik wil gaan kopen, omdat dat vaak ontaardt in een moeizame en soms frustrerende zoektocht. Ik laat me liever verrassen. Als het een rok, jurk, blouse of trui is, ga ik bij thuiskomst onmiddellijk naar mijn kledingkast om te zien wat ik erbij kan dragen. Omdat ik in de loop der jaren een behoorlijke hoeveelheid kleding heb verzameld en (te) weinig weggooi, is er eigenlijk altijd wel iets dat ik kan combineren met de nieuwe aanwinst.

  4. Niet alle ‘nieuwe’ kleding hoeft ‘nieuw’ te zijn, zoals ik jullie al vaker heb laten weten. Ik bezoek regelmatig een tweedekanswinkel. Ik slaag niet altijd maar af en toe kom ik voor een prikkie met een juweeltje thuis. Iets prijziger is de tweedekanswinkel Appel & Ei, inmiddels bekend bij de meeste mensen in Gouda en omstreken, maar zij hebben vaak prachtige kleding.

  5. Ook heb ik het online winkelen ontdekt. Heerlijk achter je computer kleding uitzoeken. Spannend als het bezorgd wordt. Daarna op je gemakje de kleding passen en een paar dagen of weken bedenktijd om te zien of je het ook echt leuk vindt.

  6. Als ik samen met iemand ga shoppen, dan sluit ik de dag af met een bezoekje aan een restaurant. Winkelen kan best inspannend zijn, dus hoe fijn is het om daarna met al je nieuwe aanwinsten neer te ploffen voor een lekkere lunch en koffie?

Ida de Vreede