Hoeden en petten en damescorsetten

Vroeger ging een vrouw zonder hoed de deur niet uit. Deze prachtige 30er jaren foto is van mijn oma. Zij ziet eruit als een oude dame, maar was toen pas begin 30. Tijden zijn veranderd. Terwijl hoedenwinkels indertijd goede zaken deden, is er slechts hier en daar in de grote steden nog een te vinden. Maar dan heb ik het over de ‘deftige’ hoeden.

Mijn eerste herinnering aan hoeden, betreft het geruite hoedje dat ik als klein meisje droeg als ik naar de kerk ging. Ik had het idee dat ik er als een klein dametje uitzag en dat beviel me wel. Ook als jonge vrouw vond ik hoofddeksels mooi, maar ook praktisch. Toen ik in Canada woonde, droeg ik een lekkere, warme bontmuts. Dat was geen overbodige luxe in die barre weersomstandigheden, zeker voor zo’n koukleum als ik.

Toen ik Hans net kende, vertrouwde hij mij toe dat hij graag een hoed wilde dragen vanaf zijn 50ste. Toen die gedenkwaardige verjaardag naderde, kochten wij een mooie hoed voor hem. Ik besloot een surprise party te organiseren in het café in Moerkapelle, waarbij alle gasten werd verzocht een hoofddeksel te dragen. Maakt niet uit wat voor eentje, maar hoe gekker hoe beter. De moeder van Hans had bijvoorbeeld een sinaasappelnetje over haar krullen getrokken.

Er werden speeches en liederen ingestudeerd. Familieleden, vrienden en buren werden uitgenodigd. Hans had er geen flauw idee van wat hem boven het hoofd hing. Op de dag zelf lokte ik Hans naar het café. Maar toen ik hem aanmoedigde zijn hoed op te zetten, besloot hij dat hij zijn hoed nog niet wilde dragen. Nee toch zeker! Het zou toch niet gebeuren dat iedereen een hoofddeksel droeg, behalve de eregast! Ik haalde hem over toch maar zijn hoed op te zetten. Groot was zijn verbazing toen hij in het café al die mensen zag mét een hoofddeksel. Het werd een grandioze middag.

Sindsdien dragen wij graag hoeden bij speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld bij ‘De dag van de romantische muziek’, een openluchtconcert in het park bij de Euromast in Rotterdam. Overal in het park spelen musici licht klassieke muziek. Mensen zitten in het gras of op meegenomen stoeltjes te luisteren naar de muziek met een glaasje wijn en picknickmand. Veel van de bezoekers zijn gekleed in romantische kleding èn dragen een hoed. Wij genieten ieder jaar weer van dit verkleedfeestje.

Nu ga ik jullie niet het advies geven om à la minute een hoed aan te schaffen. Maar af en toe een leuk hoofddeksel opzetten bij een speciale gelegenheid, heeft toch wel iets.

Ida de Vreede