De Cubaanse kilo’s

In mijn jonge jaren had ik steevast maatje 38. Ik herinner me goed dat ik bij C&A in de paskamer stond in een leuk jurkje, mijn spiegelbeeld bekeek en bij mezelf dacht: het lijkt of dit kledingstuk speciaal voor mij gemaakt is. Ik hoorde wel eens verhalen over vrouwen, die naarmate ze ouder werden, wat voller werden. Nou, dat ging mij dus echt niet gebeuren. Daar was ik zeker van. Gewoon opletten wat je eet, was mijn overtuiging.

Na mijn 40ste kwam ik iets aan, maar het was niets om me zorgen over te maken. Totdat ik rond mijn 50ste een nieuwe liefde ontmoette. Wij gingen op vakantie naar Cuba. Ik vond het heel spannend. Wat als wij na onze vakantie genoeg hadden van elkaar? Dat is niet gebeurd, want ik ben nog steeds heel gelukkig met hem.

Tijdens die vakantie verbleven wij in een prachtig resort waar je de hele dag kon smullen van de heerlijkste gerechten. Ik ben dol op zoetigheid dus ik deed me dagelijks tegoed aan grote stukken taart met slagroom. Mijn (toen nog) slanke lijn, die zou ik in een mum van tijd weer terug hebben na een paar dagen lijnen, dacht ik. Maar daar heb ik me dus lelijk in vergist. Hoe ik ook vastte, ik kreeg die Cubaanse kilo’s er niet af! Als ik wel eens kijk naar mijn ronde heupen, denk ik terug aan die heerlijke vakantie die mij die extra kilo’s hebben bezorgd. Het was het waard! En wat ook helpt is dat mijn man zegt dat hij met elke extra kilo meer heeft om van te houden.

Toch doe ik sinds die tijd extra mijn best om niet al te veel aan te komen. Ik kies voor de gulden middenweg. Af en toe maak ik mij schuldig aan heerlijk eten maar ik pas wel de hoeveelheid aan. Een stroopwafel of een gevulde koek breek ik doormidden en van een gebakje eet ik de helft. Ik ben erachter gekomen dat het net zo lekker is als een hele. Ik denk dat het een kwestie is van waar je je op instelt. Er komen bij ons geen schalen met eten op tafel. In de keuken schep ik een hoeveelheid op mijn bord die voldoende is. Dus twee keer opscheppen is er niet bij.

Op deze foto genomen tijdens de vakantie in Cuba, zie je dat ik nog onbekommerd in mijn bikini in het zonnetje lag. Nog niet vermoedend dat de slanke lijn hierna tot het verleden behoorde. Na Cuba ben ik aan de slag gegaan met trucjes om er zo ‘voordelig’ mogelijk uit te zien qua lijn. Deze tips deel ik ook tijdens mijn styling workshops aan de Volksuniversiteit Gouda. Ooit werden deze workshops door iemand anders gegeven. Mijn voorgangster was verhuisd naar de andere kant van het land en mij werd aangeboden haar plaats in te nemen. Voor die tijd heb ik bij haar enkele workshops gevolgd. Deze vrouw had een maatje meer, maar wat zag zij er prachtig uit. Zij droeg vaak een zwarte broek gecombineerd met een mooie, kleurige blouse of jasje. Haar haar was goed geknipt en zij was mooi opgemaakt. Zij liet zien dat je er met een maatje meer heel aantrekkelijk uit kunt zien.

Ida de Vreede