Trouwjurk voor één dag

Trouwjurken! Krijg je ook weer visioenen van je trouwdag? In de loop der jaren is de stijl van de trouwjurk veranderd. Ik hoef maar te kijken naar de collectie foto’s van bruiden in mijn fotoalbums. Er is nog iets veranderd wat trouwjurken betreft en dat is wat er na de trouwdag met dit kledingstuk gebeurt.

Mijn ouders zijn kort na de oorlog getrouwd. Mijn moeder ging niet gezellig shoppen om haar droomjurk uit te zoeken. Zij was al lang blij dat zij ergens een tweedehandsje op de kop kon tikken. Zij gebruikte de jurk om het matras van het wiegje van mijn broer mee te bekleden.

In de jaren 70, toen ik trouwde, konden de bruiden wel een jurk uitzoeken. Het was de tijd van de recalcitrante vrouwen, die niet altijd in het traditionele wit wilden trouwen. Ik koos dan ook voor een zwarte blouse en een bloemige, lange rok. Het ging wat al te ver om de wieg van mijn eerste kind ermee te bekleden, dus ik bewaarde de rok uit nostalgische overwegingen. Tot mijn grote verrassing vroeg dochter Chantal, toen zij ging trouwen, of zij mijn rok mocht hebben. Wat stond hij haar prachtig! Ik had geen betere bestemming kunnen bedenken.

Mijn schoonzus, die ook in de 70er jaren trouwde, koos voor een lila trouwjurk. Die jurk en het kostuum van mijn broer deden goede dienst als verkleedkleding voor hun kinderen.       

Mijn advies aan jullie? Tja, wat zal ik zeggen. De meesten van jullie zullen al een bestemming hebben gevonden voor hun trouwjurk, maar wie weet brengt het jullie op ideeën en wil je ze met me delen via een mailtje?

Ida de Vreede