Mijn moeders favoriete kledingstuk

Van wie heb ik toch die interesse in kleding? Niet van mijn moeder! Dat is een ding wat zeker is. Mijn moeders favoriete kledingstuk – jullie zullen het niet geloven – was haar schort. Behalve als ze op visite ging, had ze altijd haar schort aan.

Het ging zelfs zo ver dat toen mijn moeder in ondertrouw ging, zij op het gemeentehuis tot de ontdekking kwam dat zij tot haar grote schrik vergeten was haar schort uit te doen. Ik kan me zo voorstellen dat mijn vader op dat moment bij zichzelf dacht: waar ben ik aan begonnen? Het is allemaal goed gekomen want zij hebben een gelukkig en harmonieus huwelijk gehad van 44 jaar.

Op de foto hiernaast zie je hoe comfortabel mijn moeder zich voelde in haar witte schort. Mijn ouders hadden een slagerij in Den Haag. Heerlijk voor mijn moeder dat zij tijdens haar werk haar favoriete kledingstuk kon dragen.

Ik kan het niet laten om ook een fotocollectie te delen van mijn moeder in schort, door de jaren heen. Op de eerste zie je mijn zoon Philippe, die inmiddels 46 is. Op de tweede zie je hoe mijn moeder ook op latere leeftijd – hier met dochter Chantal – trouw bleef aan het dragen van een schort.

Mijn moeder had een grote invloed op mij dus ook ik draag regelmatig een schort. Op de laatste foto - genomen in Canada waar ik een tijd gewoond heb - ben ik appelflappen aan het bakken.

Mijn moeder had een hekel aan het uitzoeken van kleding. Zij vroeg mij altijd of ik haar daarbij wilde helpen. Ik vond het leuk om zoveel mogelijk nieuwe combinaties te maken. Dat viel niet mee want zij had een heel bescheiden garderobe. ‘Zonde van het geld’, liet zij mij weten als ik voorstelde eens iets nieuws te kopen. Zij gaf haar geld liever aan de arme mensen in derdewereldlanden. Als mijn moeder naar een verjaardag of feestje ging, zette ik krulspelden bij haar en maakte haar een beetje op. Zij zag eruit om door een ringetje te halen.

Ik beleefde hier zoveel plezier aan dat het mij op het idee bracht om vrouwen styling advies te geven. Ik kwam erachter dat het niet nodig is om een uitgebreide garderobe te hebben. Als je weet welk model kleding en welke kleuren jou het beste staan, waar je zoveel mogelijk nieuwe combinaties mee maakt, kom je al een heel eind.

Als de coronamaatregelen het toelaten geef ik op zaterdag 12 maart a.s. weer een workshop aan de Volksuniversiteit Gouda. Je kunt je nog aanmelden via www.volksuniversiteitgouda.nl.

Ida de Vreede