Secretaresse én kledingstyliste

In mijn jonge jaren ben ik bij toeval in het secretaresse vak terechtgekomen. Het bleek het perfecte beroep voor mij. Ik heb nooit een andere ambitie gehad, want ik heb het afwisselende en servicegerichte werk altijd heerlijk gevonden waardoor ik het moeiteloos tot mijn 67ste vol kon houden.

Dit beroep vroeg van mij dat ik er verzorgd uit moest zien. Een secretaresse is tenslotte het visitekaartje van het bedrijf. Dat was voor mij geen enkel probleem. Ondanks mijn drukke leven met een fulltime baan en de zorg voor 2 kinderen (in de beginjaren) nam ik de tijd om er zo goed mogelijk uit te zien. Ik vond het heerlijk om me ’s morgens lekker op te tutten. Naast mijn voordeur hing een grote spiegel waarin ik mezelf keurend opnam voordat ik de deur uitging.

Toen ik met pensioen ging vroeg ik mij af hoe het nu verder moest met mijn secretaresselook. In het begin trok ik gewoon iets gemakkelijks aan maar al snel merkte ik dat ik me daar niet goed bij voelde. Toch maar terug naar de secretaresselook? Niet helemaal, ietsjes meer casual maar iedere dag kleed ik me – zoals toen ik werkte – zorgvuldig aan. Het voelt nog steeds goed om er verzorgd uit te zien. Voor wie? In de eerste plaats voor mezelf maar natuurlijk ook voor Hans die dit waardeert.

Je wordt er blij van als je in de spiegel kijkt en je ziet er op je best uit. Herken je dit niet? Probeer het eens. Weet je niet goed hoe je dit aanpakt? Stuur me een mailtje en ik kom eraan gesneld. Ik vind het heerlijk om je advies te geven.

Mijn secretaressselook door de jaren heen…

1969 - Op deze nostalgische foto zit ik lekker te typen op zo’n ouderwetse typemachine.
1996 - Hier sta ik met mijn baas Henk, een grappige man, met wie ik heel wat afgelachen heb. Je ziet dat de mode behoorlijk veranderd is.
2000 - Het jaar waarin ik de prachtige leeftijd van 50 bereik. Mijn collega’s hebben mijn bureau versierd. Het boeket met 50 rozen kreeg ik van Hans, met wie ik 6 weken daarvoor een relatie kreeg. Het was een heerlijke tijd!

Mijn workshop Stylingadvies aan de Volksuniversiteit Gouda van afgelopen maart was een succes. Komend najaar en volgend voorjaar geef ik weer een workshop. Binnenkort kun je je officieel aanmelden. Wil je alvast je plekje reserveren, stuur me dan een berichtje.

De beste foto bewaar ik voor het laatst…

Deze foto uit 2012 heeft wat uitleg nodig. Ik had een collega die gek was op schoenen maar niet op koken. In haar keukenkastjes stonden dan ook geen pannen maar schoenen. Deze collega bestelde regelmatig online kleding, die zij gemakshalve op kantoor liet bezorgen. De schoenen, die ik hier draag, waren net voor haar bezorgd en volgens mijn collega waren ze echt iets voor mij. Vanwege de enorme hakken moest ik me vasthouden aan de kast. Nee, voor mij was het niets!

Ida de Vreede